Tässä artikkelissa käymme läpi miten tehdä omat WordPress kotisivut helposti ja nopeasti omalla domainilla (esim. www.valitsemasinimi.fi). Kyseiset ammattimaiset verkkosivut sopivat erinomaisesti esim. yritykselle tai henkilökohtaiseen käyttöön. Pyrimme pitämään asiat yksinkertaisina ja selkeinä, jotta voit saada omat kotisivut pyörimään heti tänään. Seuraamalla tätä ohjetta opit WordPress kotisivujen luontiprosessin alusta loppuun.
Miksi lukea tämä tee se itse kotisivu-ohje?
Etsimme netistä ohjeita kotisivujen tekoon suomeksi ja löytämämme ohjeet olivat joko puutteellisia, vanhoja tai turhan monimutkaisia. Halusimme siksi parantaa tilannetta, ja kirjoittaa tämän nopean mutta kaiken kattavan tee itse nettisivut-ohjeen. Nämä nettisivu-ohjeet kannattaa lukea muun muassa koska:
- Ne ovat aloittelijalle suunnatut ja helpot ohjeet joihin et tarvitse aikaisempaa kokemusta.
- Ohje on ajan tasalla ja kattaa kaiken jonka sinun tarvitsee tietää laittaaksesi omat kotisivut tulille jo tänään.
- Ohjeet ovat suunnattu maailman suosituimmalle julkaisualustalle (WordPress).
- Säästät rahaa tekemällä kotisivusi itse.
Tämä kotisivujen perustamis-ohje koostuu seuraavista osista:
- Mitä kaikkea tarvitset perustaaksesi WordPress nettisivut omalla domainilla?
- Mitä miettiä ennen oman kotisivun perustamista?
- Mistä hankkia webhotelli ja domain?
- Miten ottaa hostingpalvelu käyttöön ja asentaa WordPress?
- Miten valita ja asentaa WordPress teema?
- Loppusanat
Ryhdytään siis toimeen!
1. Mitä tarvitset WordPress kotisivujen perustamiseen?
Jotta voit perustaa verkkosivut omalla domainilla tarvitset seuraavat:
- Webhotellin (hosting), eli nettisivujen julkaisemista varten vuokrattava palvelu.
- Domainin (verkkotunnus), eli oikeudet tiettyyn web-osoitteeseen esim. www.yrityksesi.fi
- Julkaisualustan, jonka avulla rakennat verkkosivusi (WordPress tai vastaava). Julkaisualusta voidaan yleensä asentaa helposti ja nopeasti valitsemasi webhotellin kautta.
Mitä nettisivut maksavat itse tehtynä?
Itse tehdyt kotisivut ovat aina huomattavasti halvemmat kuin tilaustyönä ostetut verkkosivut. Niin kuin tästä artikkelista ilmenee, on omien kotisivujen teko nopeaa ja helppoa ja siksi järkevää. Jos teet itse kotisivusi, maksat vain webhotellista ja domainista.
Mitä nämä palvelut sitten maksavat yleensä?
- Domain maksaa yleensä noin 10-20e vuodessa.
- Webhotelli maksaa yleensä 5 – 30e kuukaudessa, riippuen tarpeistasi. Yleensä halvemmat webhotelli paketit riittävät hyvin alussa esim. yritykselle, ja voit aina vaihtaa isompaan webhotelli-pakettiin jos siltä tuntuu.
Jos laskemme kulut vuositasolla tyypillisille pienille tai keskikokoisille verkkosivuille, ovat yhteiskulut vuodessa seuraavat: Domain 15e + webhotelli 8e (x12) = 111€/vuosi. Tämä on suuntaa-antava hinta, ja voi vaihdella riippuen omista tarpeista ja valitsemasi palvelun mukaan. Yleensä kuitenkin pääsee pitkälle noin 100 eurolla vuodessa. Esim. yritykselle tämä on pieni hinta siihen verrattuna kuinka monta uutta mahdollisuutta ja potentiaalista asiakasta verkkosivut tuovat.
2. Mitä muistaa ennen oman kotisivun perustamista:
- Tinkiminen webhotelli-palveluissa ei yleensä kannata. Suosittelemme valitsemaan laadukkaan palvelun jonka käyttäjät ovat todistetusti tyytyväisiä (esim. hostingpalvelu).
- Domainia ei voi muuttaa jälkeenpäin, harkitse kunnolla ennen valintaa. Domainin on hyvä olla mieleen painuva ja uniikki, etenkin yritykselle joka haluaa kiinnittää asiakkaidensa huomion.
- Voit siirtyä suurempaan webhotelli-pakettiin myöhemmin jos tarve vaatii.
- Itse tehtynä nettisivut ovat täysin sinun hallinnassasi ja voit muokata kaiken makusi mukaan.
- Kotisivujen tekeminen WordPressillä on helppoa ja kätevää, mutta sivut vaativat usein ajan myötä parannusta ja muutosta. Siksi suosittelemme oppimaan hieman WordPressin käytöstä tämän artikkelin luettuasi tutustumalla seuraaviin videoihin.
- Omien kotisivujen tekeminen on pitkälti luovaa ja hauskaa työtä!
3. Mistä hankkia webhotelli ja domain?
Webhotelleja ja domaineja tarjoavia palveluita löytyy paljon niin Suomesta kuin ulkomailta. Helpoimmalla pääsee, jos ostaa webhotellin ja domainin samasta paikasta.
Olemme itse kokeilleet niin ulkomaalaisia kuin kotimaisia webhotelli-palveluita, ja suosittelemme käyttämään Suomalaista palvelua muun muassa seuraavista syistä:
- Asiakaspalvelu. On huomattavasti helpompaa olla yhteydessä Suomalaiseen yritykseen niin kommunikoinnin kuin luotettavuuden kannalta.
- Verkkosivujen nopeus. Webhotellia tarjoavan yrityksen sijainti vaikuttaa sivusi latausnopeuteen. Täten järkevin valinta Suomalaisille nettisivuille on valita palvelu joka sijaitsee Suomessa.
- Suomalaisten yritysten tukeminen.
Mitä muistaa hankkiessa webhotellia ja domainia?
Voimme kokemuksesta sanoa, että halvin mahdollinen palvelu yleensä ei ole hyvä valinta. Palveluiden hinta voi vaihdella muutamalla eurolla kuukausitasolla, mutta valitsemalla keskihintaisen tai jopa keskivertoa kalliimman palvelun, saat yleensä enemmän kuin vastinetta rahoillesi. Emme kehoita aina valitsemaan kalleinta mahdollista palvelua, mutta kannattaa yleensä pysytellä loitolla budjettiratkaisuista. Yleensä keskihintaiset palvelut joilla on hyvä maine (kuten esim. hostingpalvelu) ovat paras valinta.
Paras webhotelli -ja domain palvelu oman kokemuksemme perusteella:
>> Hostingpalvelu
Tarjoaa laadukkaat webhotellit ja domainit. Olemme käyttäneet hostingpalvelua jo jonkin aikaa, ja olemme hyvin tyytyväisiä heidän palveluun. Hyvän asiakaspalvelun ja nopeiden verkkosivujen lisäksi heidän palveluaan on helppo käyttää, ja samasta osoitteesta saa kaiken mitä kotisivujen luontiin tarvitsee.
4. Miten ottaa hostingpalvelu käyttöön ja asentaa WordPress?
Nyt itse prosessiin, jonka avulla saat verkkosivusi pyörimään.
- Rekisteröidy hostingpalveluun.
- Valitse itsellesi webhotelli (jos tarpeesi ovat suhteellisen vaatimattomat tai olet aloittelija suosittelemme aloitus -tai peruspakettia).
- Rekisteröi uusi domain.
- Asenna Worpress domainille
- Nettisivusi ovat nyt valmiit ja voit aloittaa sivujen päivittämisen.
Suosittelemme katsomaan alla olevat videot, jossa käydään läpi hostingpalvelun käyttöönotto, domainin rekisteröinti ja WordPressin asennus.
Ohje-video hostingpalvelun käyttöön:
Huom. Video on hieman vanha, ja tästä syystä suosittelemme vain katsomaan webhotellin -ja domainin rekisteröintiprosessin alla olevasta videosta. WordPressin asennuksesta löytyy erikseen video alhaalta.
Miten asentaa WordPress:
Miksi tehdä kotisivut WordPressillä?
WordPress on maailman suosituin julkaisualusta ja paras valinta muun muassa seuraavista syistä:
- Käyttäjäyställinen julkaisualusta joka sopii hyvin aloittelijoille
- Erinomainen tuki yhteisöltä
- Mobiiliystävällinen ja responsiivinen
- Tehokas
- Ilmainen
5. Miten valita ja asentaa WordPress teema?
Kun olet tehnyt kaikki askeleet tähän mennessä, on aika valita teema verkkosivuillesi. Ilmaisella teemalla voi hyvin aloittaa, mutta suosittelemme hankkimaan premium (maksullisen) teeman parantaaksesi kotisivujesi ammattimaisuutta ja suorituskykyä. MyThemeForestista löytyy runsaasti teemoja joista valita. Esim. tästä artikkelista saat vinkkejä hyviin teemoihin.
Miten asentaa uusi WordPress teema:
6. Loppusanat
Onneksi olkoon, jos olet seurannut ohjeita tähän saakka olet nyt uusien verkkosivujen omistaja! Helppoa, eikö? Olemme nyt käyneet läpi nettisivujen perustamisen vaiheet jotka olivat 1) Webhotellin ja domainin hankinta, 2)WordPressin asennus ja 3) teeman valinta. Keskityimme tässä ohjeessa meidän käyttämiin palveluihin, koska tiedämme kokemuksesta että ne toimivat erinomaisesti. On toki muitakin tapoja tehdä omat kotisivut, mutta tätä ohjetta seuraamalla saat omat kotisivut pyörimään helposti ja nopeasti.
Olemme nyt käyneet läpi miten tehdä WordPress kotisivut helposti ja nopeasti, jotka sopivat niin yritykselle kuin henkilökohtaiseen käyttöön. Toivomme, että artikkelistamme on ollut sinulle hyötyä. Jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa artikkeliin liittyen, voit jättää kommentin artikkelin loppuun tai olla yhteydessä meihin suoraan. Suuret onnittelut uusien verkkosivujen puolesta!
Aiheeseen liittyvää:
Paras Suomalainen Webhotelli (WordPress)? Tässä se on!